Navigation Menu+

La ultima noche ή οι Καρχαρίες – Θανάσης Τριαρίδης

ο συγγραφέας

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έχει εργαστεί ως κειμενογράφος, επιφυλλιδογράφος, αρθρογράφος, δικηγόρος, επιμελητής εκδόσεων, σεναριογράφος ντοκιμαντέρ κ.ά. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με διάφορες εκφάνσεις του δυτικού πολιτισμού: την κλασική και μετακλασική επική αφήγηση, την τραγωδία, τις ιδεολογία της Αναγέννησης, τη δυτική ζωγραφική μέχρι τον 20ό αιώνα, την ενοποιητική αφήγηση της Δύσης, την πορνογραφία καθώς και με άλλα θέματα λογοτεχνίας και αισθητικής. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού Τα Ποταμόπλοια (1990-1992) και σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Mauve (2003-2006), ενώ από το 2007 οργανώνει στη Θεσσαλονίκη κύκλους σεμιναρίων με θέματα δυτικού πολιτισμού. Το 2008 έφτιαξε τις εκτός εμπορίου εκδόσεις γκάβλα και το 2009 τις εκδόσεις δήγμα.

Στα χρόνια 1996-2001 υπήρξε ακτιβιστής του Δικτύου DROM για τα κοινωνικά δικαιώματα των Τσιγγάνων, ενώ από το 1996 συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων Θεσσαλονίκης. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά και δικτυακούς τόπους. Το καλοκαίρι του 2005 διέκοψε τη 18μηνη συνεργασία του με την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής όταν η τελευταία αρνήθηκε να δημοσιεύσει το κείμενό του που αφορούσε την κομμένη μακεδονική γλώσσα και την αναγκαιότητα διδασκαλίας της στα σχολεία. Στα χρόνια 2005-2008 δημιούργησε και συντόνισε τη σειρά Αντιρρήσεις στις εκδόσεις «τυπωθήτω», όπου εκδόθηκαν συνολικά έξι βιβλία. Από το καλοκαίρι του 2009 είναι αρνητής εφεδρικής στράτευσης και αντιρρησίας συνείδησης. Έχει γράψει πολλά κείμενα ενάντια στα έθνη, τις θρησκείες, τους ολοκληρωτισμούς, τους κοσμοδιορθωτισμούς και τον ανθρωποδιορθωτισμό, το ρατσισμό και κάθε μορφή ατομικής και συλλογικής βίας.

Το 2000 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο – το μυθιστόρημα Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα. Το 2004 έφτιαξε την ιστοσελίδα http://triaridis.gr/ και έκτοτε δημοσιεύει εκεί στο σύνολό τους όλα του τα εκδομένα βιβλία και όλα του τα δημοσιευμένα κείμενα (μέχρι στιγμής περισσότερα από 120). Το μυθιστόρημά του τα μελένια λεμόνια * η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων κυκλοφόρησε πρώτα στο Διαδίκτυο το 2005 και στη συνέχεια εκδόθηκε σε βιβλίο το 2007 – πρακτική που ακολούθησε και για όλα τα υπόλοιπα βιβλία του. Μέσα στο 2010 επίκειται η ηλεκτρονική έκδοση της ακολουθίας 12 βιβλίων με τίτλο Τα ανθισμένα συρματοπλέγματα της καρδιάς μας – πρόκειται για 12 δοκίμια για την εικονοποιία της Δύσης από τον Τζιότο ώς τον Βαν Γκογκ. Όλα τα γραπτά του είναι ελεύθερα από κάθε «πνευματικό δικαίωμα» και μπορούν να αναπαραχτούν εν όλω ή εν μέρει δίχως την οποιαδήποτε άδεια. Αφηγήματα και κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Έχει εκδώσει δεκαπέντε, μέχρι στιγμής, βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια:

Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα, μυθιστόρημα, 2000, 2009 * Το τρυφερό μαχαίρι του Πέτρο Μπόλε, αφήγημα, 2002 * Η παγωμένη καρδιά των ευτυχισμένων ανθρώπων, αφήγημα, 2002 * Το χαραγμένο σιτάρι, αφήγημα, 2002 * Η μουγγή καμπάνα, αφήγημα, 2003 * Η αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές, αφήγημα, 2005 * τα μελένια λεμόνια, η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων, 2005 * Ich bebe – όταν οι αμαξάδες μαστιγώνουν τα άλογα, ανιστόρηση του τρόμου μου, 2007 * Το κόψε-κόψε ή όταν οι γκοτζίλες εξανθρωπίζονται, ύμνος στην ατέλειωτη μεγάλη σφαγή, 2008 * Ειδύλλια ή τα χύσια του μεσημεριού, οι μεγάλες ώρες της ανθρωπότητας, 2009.

Περισσότερα στο σχετικό λήμμα της Wikipedia.

το βιβλίο

Το La ultima noche η οι καρχαρίες του Θανάση Τριαρίδη είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς δήγμα/θέατρο των Εκδόσεων Ευρασία. Ένα ζευγάρι σε μια κρουαζιέρα καταδύσεων βυθού εγκαταλείπεται κατά λάθος (;) στη μέση του ωκεανού. Μέσα στο σκοτάδι, ο Α και η Β προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανοί μέχρι να γυρίσει το τουριστικό σκάφος για να τους περισυλλέξει. Μιλούν ασταμάτητα για να διώξουν το φόβο – ώσπου έρχονται οι καρχαρίες. Τότε τα φώτα ανάβουν: ο Α και η Β βρίσκονται στο αστικό διαμέρισμά τους – αποκαμωμένοι από το παράξενο διανοητικό project ενός εξίσου αινιγματικού στοιχήματος. Κάποτε τα φώτα ξανασβήνουν: οι δυο πρωταγωνιστές ζούνε (ή ονειρεύονται) το βυθό της μύχιας προσδοκίας τους. Άραγε, είναι πράγματι στο διαμέρισμά τους ή μήπως όντως βρίσκονται χαμένοι στον ωκεανό; Και ποιον περιμένουν εκεί;

Ένα άγριο, αιματωμένο θρίλερ, το χρονικό μιας διανοητικής χωροκατάκτησης, ένα ψυχοσωματικό mind game, ένα όνειρο σεξουαλικού τρόμου – ή και ένα παιχνίδι με τα όρια του θεάτρου. Εν τέλει (και όπως πάντοτε) μια ιστορία αγάπης βαθιά στα έγκατα του ανθρώπινου νου.

πληροφορίες τυπωμένου βιβλίου

Σελίδες: 158

Τιμή: 10 ευρώ

Έτος: 2011

ISBN: 978-960-8187-67-2

ebook : διαβάστε online

Αρχείο PDF: karxaries-ebook.pdf

Διαβάστε online στο site του συγγραφέα: εδώ

Διαβάστε online στο issuu: εδώ

κινηματογραφημένη παράσταση

Έναν χρόνο μετά το τέλος των παραστάσεων των ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ στο Θέατρο ΠΚ, στην Αθήνα, η κινηματογράφηση της παράστασης βρίσκεται πλέον ολόκληρη στο Διαδίκτυο (στο you tube).

https://www.youtube.com/watch?v=yaEFoODe5ys

Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη στην ομώνυμη θεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Γιαμλόγλου και ανέβηκε στο Θέατρο ΠΚ, στην Αθήνα, τον χειμώνα και την άνοιξη του 2013, σε παραγωγή της Ρούλας Νικολάου (Fidelité Productions).

Παίζουν η Μυρτώ Αλικάκη και ο Λεωνίδας Κακούρης.

Πρόκειται για το πρώτο “θεατρικό έργο” που έγραψα – και το οποίο με οδήγησε στον αινιγματικό όσο και αποκαλυπτικό κόσμο του θεάτρου.

Εδώ το πλήρες κείμενο των ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ: http://www.triaridis.gr/noche/

Και εδώ η fb ιστοσελίδα της παράστασης, όπου συγκεντρώνονται κείμενα, συνεντεύξεις, βίντεο, φωτογραφίες και όλες, ανεξαιρέτως, οι δημοσιευμένες κριτικές: https://www.facebook.com/pages/La-%C3%BAltima-noche-%CE%AE-%CE%9F%CE%B9-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/237874606280797

Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές για το ταλέντο, την αγάπη και την πίστη που έβαλαν σε όλο αυτό.

Θανάσης Τριαρίδης, Απρίλιος 2014

***

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιαμλόγλου

Σκηνικά – κοστούμια: Αιμιλία Κακουριώτη

Μουσική – ηχητικός σχεδιασμός: Δημήτρης Γιακουμάκης

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Καστανάς

Σύμβουλος δραματουργίας: Ροζαλί Σινοπούλου

Ειδικά εφέ: Προκόπης Βλασερός

Φωτογραφίες: Γιάννης Αθυμαρίτης

Artwork: Βασίλης Βούζας

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Βάσω Βασιλάτου

Τεχνικός σκηνής: Αχιλλέας Συρούκης

Χειριστής φωτισμού και ήχου: Απόστολος Τσιτσώνης

Παραγωγός: Ρούλα Νικολάου

Παραγωγή: Fidelité Productions

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Μυρτώ Αλικάκη, Λεωνίδας Κακούρης

Θέατρο ΠΚ, Νέος Κόσμος

Κασομούλη 30, Αθήνα

Περίοδος Παραστάσεων: Φεβρουάριος – Απρίλιος 2013

***

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Η κινηματογράφηση της παράστασης έγινε στο Θέατρο ΠΚ, την Τρίτη 16-4-2013.

Κάμερες: Γιάννης Γεωργίου, Όλγα Μπρούμα

Μοντάζ: Όλγα Μπρούμα

Παραγωγή ταινίας: Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Ιμάντας


karxaries500epi826