Navigation Menu+

Historia de un amor ή Τα μυρμήγκια – Θανάσης Τριαρίδης

ο συγγραφέας

Συγγραφέας και αντιρρησίας συνείδησης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έχει εργαστεί ως κειμενογράφος, επιφυλλιδογράφος, αρθρογράφος, δικηγόρος, επιμελητής εκδόσεων, σεναριογράφος ντοκιμαντέρ κ.ά. Από το 2007 οργανώνει κύκλους σεμιναρίων που πραγματεύονται διάφορες εκφάνσεις του δυτικού πολιτισμού: την κλασική και μετακλασική επική αφήγηση, την τραγωδία, τις ιδεολογία της Αναγέννησης, τη δυτική ζωγραφική μέχρι τον 20ό αιώνα, την ενοποιητική αφήγηση της Δύσης, την ιστορία του κινηματογράφου, την πορνογραφία, την ιστορική εξέλιξη της ιδέας του τρεμάμενου σώματος καθώς και άλλα θέματα λογοτεχνίας και αισθητικής. Κατά περιόδους έφτιαξε και συντόνισε εκδοτικές σειρές σε διάφορους εκδοτικούς οίκους και συμμετείχε στην έκδοση περιοδικών με θέμα τους τη λογοτεχνία, την τέχνη και την πολιτική. Το 2009 έφτιαξε τις εκδόσεις δήγμα, ενώ από την ίδια χρονιά συμμετέχει στις εκδόσεις διάπυροΝ.

Στα χρόνια 1996-2001 υπήρξε ακτιβιστής του Δικτύου DROM για τα κοινωνικά δικαιώματα των Τσιγγάνων, ενώ από το 1996 συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία και τη δράση του Δικτύου Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2005 διέκοψε τη 18μηνη συνεργασία του με την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής όταν η τελευταία αρνήθηκε να δημοσιεύσει το κείμενό του που αφορούσε την κομμένη μακεδονική γλώσσα και την αναγκαιότητα διδασκαλίας της στα σχολεία. Στα χρόνια 2005-2008 δημιούργησε και συντόνισε τη σειρά Αντιρρήσεις στις εκδόσεις «τυπωθήτω», όπου εκδόθηκαν συνολικά έξι βιβλία. Από το καλοκαίρι του 2009 είναι αρνητής εφεδρικής στράτευσης και αντιρρησίας συνείδησης. Τον Δεκέμβριο του 2010 υπέγραψε μαζί με άλλους γονιούς αίτηση προς τον Συνήγορο του Πολίτη για απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες, κατάργηση της σχολικής ομαδικής προσευχής και σχολικού εκκλησιασμού. Έχει γράψει πολλά κείμενα ενάντια στα έθνη, τις θρησκείες, τους ολοκληρωτισμούς, τους κοσμοδιορθωτισμούς και τον ανθρωποδιορθωτισμό, το ρατσισμό και κάθε μορφή ατομικής και συλλογικής βίας.

Από το 2000 έχει εκδώσει σε διάφορες μορφές 30 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια – με πρώτο από αυτά το μυθιστόρημα Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα. Το 2004 έφτιαξε την ιστοσελίδα www.triaridis.gr και έκτοτε συγκεντρώνει εκεί, στο σύνολό τους, όλα του τα εκδομένα βιβλία του και όλα τα δημοσιευμένα κείμενά του (μέχρι στιγμής περισσότερα από 150). Το μυθιστόρημά του τα μελένια λεμόνια * η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων κυκλοφόρησε πρώτα στο Διαδίκτυο το 2005 και στη συνέχεια εκδόθηκε σε βιβλίο το 2007 – πρακτική που ακολούθησε και για όλα τα υπόλοιπα βιβλία του. Το 2011 ξεκίνησε η (ηλεκτρονική και έντυπη) έκδοση του εκτενούς αφηγήματος Τα χλωρά διαμάντια * το δειλινό των γκαβλωμένων ανθρώπων. Επίκειται η ηλεκτρονική έκδοση της ακολουθίας 12 βιβλίων με τίτλο Τα ανθισμένα συρματοπλέγματα της καρδιάς μας – πρόκειται για 12 δοκίμια για την εικονοποιία της Δύσης από τον Τζιότο ώς τον Βαν Γκογκ. Όλα τα γραπτά του είναι ελεύθερα από κάθε «πνευματικό δικαίωμα» και μπορούν να αναπαραχθούν εν όλω ή εν μέρει δίχως την οποιαδήποτε άδεια. Αφηγήματα και κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ιταλικά.

Έχει εκδώσει τα θεατρικά έργα La ultima noche ή οι καρχαρίες (2010), Historia de un amor ή τα μυρμήγκια (2011), Μένγκελε (2012), Liberté (2012), Égalité (2012), Fraternité (2012), Humlet (2013), Οιδίνους (2013), Ζόοτ (2013).

Τα βιβλία του μπορεί να τα διαβάσει κανείς στην ιστοσελίδα http://www.triaridis.gr/books.html

το βιβλίο

Το δεύτερο θεατρικό του Θανάση ΤριαρίδηHistoria de un amor ή ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ, δειλινό για δύο πρόσωπα σε δύο πράξεις περιγράφει την ιστορία μιας ακραίας αγάπης. Τα δύο πρόσωπα του έργου, άγνωστα μεταξύ τους μα συμβεβλημένα ήδη από την αρχή της υπόθεσης, αλληλοδιαμορφώνονται κατά τη διάρκεια του έργου, σε μια βασανιστική διαδικασία δημιουργίας ρόλων και δεσμών. Όλα όμως εξελίσσονται βάσει ενός αιτήματος που ξεκινά ως απαίτηση και καταλήγει στο αναπόφευκτο: την τελική ένωση μέσα στην αγάπη, σε μια στιγμή μαγικής, λυτρωτικής gloria. Το έργο ανέβηκε στο Θέατρο Olvio στην Αθήνα, τον χειμώνα και την άνοιξη του 2013 σε παραγωγή της Ρούλας Νικολάου (Fidelité Productions) και την οποία συν-σκηνοθέτησαν οι δυο πρωταγωνιστές της, η Πέμη Ζούνη και ο Κώστας Φιλίππογλου .

απόσπασμα

Ο: Και το δειλινό στο Γκραν Κανάλ… Θυμάσαι εκείνο το τελευταίο δειλινό;

Ν: Το θυμάμαι…

Ο: Σε κείνο το παγκάκι πίσω από τη Σάντα Μαρία ντέλα Σαλούτε…

Ν: Εκεί…

Ο: Τότε που μου ορκίστηκες πως μετά από χρόνια

θα ξαναγυρίσουμε την ίδια ώρα στο ίδιο σημείο…

Ν: Σου το ορκίστηκα…

Ο: Τώρα μένει να σκεφτούμε…

Ν: Ναι, αυτό μένει…

Ο: Να σκεφτούμε ποιο ήταν αυτό το δειλινό…

Ν: Ναι, αυτό πρέπει…

Ο: Να σκεφτούμε το ένδοξο δειλινό μας…

Ν: Πρέπει να σκεφτούμε ποιοι είμαστε…

Ο: Άσε ποιοι είμαστε… Όλοι κάποιοι είμαστε… Πρέπει να σκεφτούμε ποιοι γίναμε…

πληροφορίες τυπωμένου βιβλίου

Σελίδες: 132

Τιμή: 10 ευρώ

Έτος: 2012

ISBN: 978-960-8187-93-1

ebook : διαβάστε online

Αρχείο PDF: mirmigia_ebook.pdf

Διαβάστε online στο site του συγγραφέα: εδώ

Διαβάστε online στο issuu: εδώ

κινηματογραφημένη παράσταση

Έναν χρόνο μετά το τέλος των παραστάσεων των ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ στο Θέατρο OLVIO, στην Αθήνα, η κινηματογράφηση της παράστασης βρίσκεται πλέον ολόκληρη στο Διαδίκτυο (στο you tube).

https://www.youtube.com/watch?v=3sFEpE9quTo

Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη στην ομώνυμη θεατρική παράσταση η οποία ανέβηκε στο Θέατρο Olvio στην Αθήνα, τον χειμώνα και την άνοιξη του 2013 σε παραγωγή της Ρούλας Νικολάου (Fidelité Productions) και την οποία συν-σκηνοθέτησαν οι δυο πρωταγωνιστές της, η Πέμη Ζούνη και ο Κώστας Φιλίππογλου. Πρόκειται για το δεύτερο “θεατρικό έργο” που έγραψα – και το πρώτο που ανέβηκε στη σκηνή (έναν μήνα νωρίτερα από τους ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ).

Εδώ το πλήρες κείμενο των ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ: http://www.triaridis.gr/amor/

Και εδώ η fb ιστοσελίδα της παράστασης, όπου συγκεντρώνονται κείμενα, συνεντεύξεις, βίντεο, φωτογραφίες και όλες, ανεξαιρέτως, οι δημοσιευμένες κριτικές: https://www.facebook.com/HistoriaDeUnAmorETaMyrmenkia

Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές για το ταλέντο, την αγάπη και την πίστη που έβαλαν σε όλο αυτό.

Θανάσης Τριαρίδης, Απρίλιος 2014

***

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

KEIMENO: Θανάσης Τριαρίδης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πέμη Ζούνη – Κώστας Φιλίππογλου

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΚΙΝΗΣΗ: Φρόσω Κορρού

ΣΚΗΝΙΚΑ: Μανόλης Παντελιδάκης

ΜΟΥΣΙΚΗ: Θοδωρής Οικονόμου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ: Μανώλης Γαλετάκης

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Μαρία Καμένου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: George Alexandrakis

ART WORK: Amarildo Topalis

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Βάσω Βασιλάτου

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Ρούλα Νικολάου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Fidelité Productions

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:

Ο: Πέμη Ζούνη

Ν: Κώστας Φιλίππογλου

Θέατρο Olvio,

Ιεράς Οδού 67 και Φαλαισίας 7, Βοτανικός

(τηλ. 210 3414118)

Περίοδος Παραστάσεων: Ιανουάριος – Απρίλιος 2013

***

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Η κινηματογράφηση της παράστασης έγινε στο Θέατρο Olvio, την Πέμπτη 28-3-2013.

Κάμερες: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Γιώργος Μπελεγρής

Ηχολήπτης: Μάκης Πεσκελίδης

Σκηνοθετική επιμέλεια κινηματογράφησης: Γιώργος Μπελεγρής

Μοντάζ: Όλγα Μπρούμα


mirmigia_cover500epi826